Warzywa: 750 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w podłużne ćwiartki) 500 g kalarepy (obranej i pokrojonej w słupki jak frytki) 500 g marchewki (obranej i pokrojonej w plasterki) 500 g wody 1 łyżeczka soli 150 g groszku mrożonego
Sos: 60 g wytrawnego białego wina 100 g masła pokrojonego w kawałki 1 łyżeczka soku z cytryny 4 żółtka 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli 1 szczypta pieprzu 100 g jogurtu naturalnego 15 liści bazylii (pociętych w paski)
- ziemniaki umieścić w koszyczku, kalarepę ułożyć w dolnej części Varomy, marchewkę w górnej części
- do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek z ziemniakami, zamknąć pokrywę, nałożyć Varomę, gotować na parze - 30 min, obr. 2, temp. Varoma
- do marchewki dołożyć groszek, gotować dalej - 5 min, obr. 2, temp. Varoma
- Varomę i koszyczek odstawić, opróżnić naczynie miksujące, wykonać sos holenderski:
- do naczynia miksującego wlać wino, sok z cytryny, włożyć masło, żółtka, cukier, sól i pieprz, gotować - 6 min, obr. 4, temp. 80 st.
- dodać jogurt i bazylię, wymieszać - 10 sek., obr. 3
- ziemniaki i warzywa podać polane sosem
|