40 g oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 150 g cebuli pokrojonej na połówki 300 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki 50 g białego wytrawnego wina 1 kg kurczaka (udka, skrzydełka, pierś) 150 g wody 200 g sosu pomidorowego 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki 3 szczypty gałki muszkatołowej
- na wirujący nóż wrzucić czosnek - obr. 6, zgarnąć ze ścianek
- do naczynia miksującego wlać oliwę, dusić – 3 min., obr. 1, temp. Varoma
- dodać cebulę, paprykę i wino, rozdrobnić – 4 sek., obr. 5, dusić – 10 min., obr. 1, temp. Varoma
- w czasie duszenia warzyw pokroić na kawałki kurczaka, następnie dodać go do uduszonych warzyw
- dodać sos pomidorowy, kostkę rosołową, wodę, przyprawić solą i pieprzem, gotować – 30 min., obr. 1 wsteczne, temp. 100 st.
- dodać pieczarki i gałkę muszkatołową, gotować dalej - 15 min., obr. 1 wsteczne, temp. 100 st.
- przełożyć na półmisek, podawać z chlebem
|