Papryka marynowana Drukuj

klos

 

  • około 2 kg papryki w różnych kolorach
  • olej

 

Marynata:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, biała gorczyca

Krok 1.
Marynatę zagotować

Krok 2.
Paprykę wypestkować, pokroić w paski

Krok 3.
Wrzucać paprykę partiami do wrzącej zalewy, doprowadzać do ponownego zawrzenia i przekładać do słoików

Krok 4.
Słoiki prawie do pełna zalewać marynatą, dopełniając 2-3 łyżkami oleju

Krok 5.
Słoiki zakręcać, odwracać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia

Uwagi:
1. identycznie (ale bez oleju) marynujemy
dowolną rybę (przedtem osoloną i usmażoną)
2. tak samo marynujemy również
grzyby (też bez oleju), ale przed zagotowaniem ich w marynacie przez kilka minut obgotowujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego

 

papryka