Dżem dyniowo-ananasowo-pomarańczowy Drukuj
  • 650 g miąższu dyni bez pestek
  • 2 duże pomarańcze
  • 100 g świeżego ananasa
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 laski wanilii
  • 500 g cukru trzcinowego żelującego

Krok 1.
Dynię i ananasa pokroić w kostkę

Krok 2.
Pomarańcze wyszorować, część skórki pozbawić białej warstwy i pokroić w cieniutkie paseczki, miąższ pokroić w kostkę

Krok 3.
Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ

Krok 4.
Dynię, ananasa, pomarańczę i sok z cytryny włożyć do naczynia miksującego, rozgotować – 20 min, obr. 1, temp. 100 st.

Krok 5.
Dodać cukier żelujący, zagotować – 4 min, obr. 2,5, temp. 100 st.

Krok 6.
Dodać miąższ wanilii i skórkę z pomarańczy, zagotować – 5 min, obr. 2, temp. 100 st.

Krok 7.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem do ostygnięcia

Uwaga: długie, cienkie paseczki ze skórki pomarańczowej łatwo uzyskać za pomocą skrobaka do cytrusów, tzw. zestera.