- 650 g miąższu dyni bez pestek
- 2 duże pomarańcze
- 100 g świeżego ananasa
- 50 ml soku z cytryny
- 2 laski wanilii
- 500 g cukru trzcinowego żelującego
Krok 1. Dynię i ananasa pokroić w kostkę
Krok 2. Pomarańcze wyszorować, część skórki pozbawić białej warstwy i pokroić w cieniutkie paseczki, miąższ pokroić w kostkę
Krok 3. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ
Krok 4. Dynię, ananasa, pomarańczę i sok z cytryny włożyć do naczynia miksującego, rozgotować – 20 min, obr. 1, temp. 100 st.
Krok 5. Dodać cukier żelujący, zagotować – 4 min, obr. 2,5, temp. 100 st.
Krok 6. Dodać miąższ wanilii i skórkę z pomarańczy, zagotować – 5 min, obr. 2, temp. 100 st.
Krok 7. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem do ostygnięcia
Uwaga: długie, cienkie paseczki ze skórki pomarańczowej łatwo uzyskać za pomocą skrobaka do cytrusów, tzw. zestera.
|