- 250 g migdałów
- 4 duże mandarynki - około 0,5 kg
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Krok 1. Mandarynki wyszorować, włożyć do garnka z zimną wodą i ugotować - około 30 min od zagotowania, wystudzić, pokroić razem ze skórką w kostkę (pestki usunąć)
Krok 2. Nastawić piekarnik na 180 st.C
Krok 3. Migdały wsypać do naczynia miksującego Thermomixa, zmiksować - 15 s, obr. 6, przesypać do innego naczynia
Krok 4. Zmiksować cukier - 5 s, obr. 7, przesypać do innego naczynia
Krok 5. Założyć motylek, ubić jajka dosypując stopniowo cukier - 3 min, obr. 4
Krok 6. Zdjąć motylek, dodać zmiksowane migdały i proszek do pieczenia, wymieszać - 5 s, obr. 5
Krok 7. Dodać pokrojone mandarynki, wymieszać - 20 s, obr. 5
Krok 8. Ciasto przelać do wysmarowanej tortownicy o średnicy ok. 20 cm
Krok 9. Wstawić do gorącego piekarnika, piec 1,5-2 godziny
|