Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson - bezglutenowe Drukuj

 

klos

  • 250 g migdałów
  • 4 duże mandarynki - około 0,5 kg
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

ciasto-migdalowo-mandarynkowe

 

Krok 1.
Mandarynki wyszorować, włożyć do garnka z zimną wodą i ugotować - około 30 min od zagotowania, wystudzić, pokroić razem ze skórką w kostkę (pestki usunąć)

Krok 2.
Nastawić piekarnik na 180 st.C

Krok 3.
Migdały wsypać do naczynia miksującego Thermomixa, zmiksować - 15 s, obr. 6, przesypać do innego naczynia

Krok 4.
Zmiksować cukier - 5 s, obr. 7, przesypać do innego naczynia

Krok 5.
Założyć motylek, ubić jajka dosypując stopniowo cukier - 3 min, obr. 4

Krok 6.
Zdjąć motylek, dodać zmiksowane migdały i proszek do pieczenia, wymieszać - 5 s, obr. 5

Krok 7.
Dodać pokrojone mandarynki, wymieszać - 20 s, obr. 5

Krok 8.
Ciasto przelać do wysmarowanej tortownicy o średnicy ok. 20 cm

Krok 9.
Wstawić do gorącego piekarnika, piec 1,5-2 godziny