Ciasto: 400 g letniej wody 2 jajka 4 łyżki oleju 700 g mąki "Ciasto pierogowo-naleśnikowo-makaronowe" firmy "Bezgluten" Farsz: 500 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula pieprz, sól do smaku 140 g masła lub margaryny
- grzyby umyć w ciepłej wodzie
- kapustę i grzyby zalać 1/2 litra wody i gotować – 18 min, obr. 2., temp. Varoma
- ugotowane składniki odcedzić przez koszyczek (pozostawiając wywar) i odcisnąć, włożyć ponownie do naczynia i rozdrobnić – 15 sek., obr. 4, przełożyć do innego naczynia
- rozdrobnić cebulę – 10 s, obr. 5
- dodać masło lub margarynę i dusić – 4 min, obr. 2, temp. Varoma
- dodać kapustę z grzybami, przyprawy i zasmażać (ewentualnie dolewając trochę wywaru przez otwór w pokrywie) – 8 min, obr. 2., temp. 100°C
- składniki farszu rozdrobnić – 2 s, obr. 4, wyjąć
- umyć i osuszyć naczynie, włożyć składniki na ciasto, wyrobić – 3 min, obr. Interwał
- z ciasta formować kulki, każdą rozpłaszczać na dłoni w placuszek, kłaść na środek trochę farszu, zlepiać brzegi formując pierogi
- w garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek małymi partiami wrzucać pierogi, gotować około minuty od wypłynięcia
|