Pierogi z kapustą i grzybami - bezglutenowe Drukuj


Ciasto:
400 g letniej wody
2 jajka
4 łyżki oleju
700 g mąki "Ciasto pierogowo-naleśnikowo-makaronowe"
firmy "Bezgluten"

Farsz:
500 g kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
1 duża cebula
pieprz, sól do smaku
140 g masła lub margaryny

  • grzyby umyć w ciepłej wodzie
  • kapustę i grzyby zalać 1/2 litra wody i gotować – 18 min, obr. 2., temp. Varoma
  • ugotowane składniki odcedzić przez koszyczek (pozostawiając wywar) i odcisnąć, włożyć ponownie do naczynia i rozdrobnić – 15 sek., obr. 4, przełożyć do innego naczynia
  • rozdrobnić cebulę – 10 s, obr. 5
  • dodać masło lub margarynę i dusić – 4 min, obr. 2, temp. Varoma
  • dodać kapustę z grzybami, przyprawy i zasmażać (ewentualnie dolewając trochę wywaru przez otwór w pokrywie) – 8 min, obr. 2., temp. 100°C
  • składniki farszu rozdrobnić – 2 s, obr. 4, wyjąć
  • umyć i osuszyć naczynie, włożyć składniki na ciasto, wyrobić – 3 min, obr. Interwał
  • z ciasta formować kulki, każdą rozpłaszczać na dłoni w placuszek, kłaść na środek trochę farszu, zlepiać brzegi formując pierogi
  • w garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek małymi partiami wrzucać pierogi, gotować około minuty od wypłynięcia