Smalec ze śliwką Drukuj

500 g cebuli
200 g słoniny
200 g wędzonego boczku
100 g mięsa (łopatka, karczek)
50 g suszonych śliwek bez pestek – pokrojonych w kostkę
przyprawy: sól, majeranek, ostra papryka


  • śliwki rozdrobnić – 3 s., obr. 5, przełożyć do innego naczynia
  • cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, rozdrobnić – 5 s., obr. 4, przełożyć do innego naczynia i przykryć
  • słoninę, boczek i mięso pokroić w kostkę, włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić – 15 s., obr. 6, co 3 s przełączać obroty wsteczne i do przodu

  • dodać rozdrobnioną cebulę i dalej smażyć – 15 min, temp. Varoma, obr. 2, bez miarki, z koszyczkiem na pokrywie

  • założyć miarkę i całość zmiksować – 1 min, obr. 10

  • dodać śliwki, doprawić do smaku, wymieszać – obr. 3-4, wsteczne, przelać do słoika i pozostawić do ostudzenia, w trakcie stygnięcia można smalec mieszać, aby się nie rozwarstwił