100 g orzechów nerkowca 20 jajek ugotowanych na twardo, obranych 200 g korniszonów, pokrojonych na kawałki 300 g majonezu 100 g zalewy z korniszonów 1 ½ łyżeczki soli, plus porcja do smaku ¼ łyżeczki pieprzu, plus porcja do smaku 1 łyżeczka sosu Worcester, plus porcja do smaku
- do naczynia miksującego włożyć orzechy nerkowca, rozdrobnić - 3 sek., obr. 8, przełożyć do innego naczynia
- jajka podzielić na dwie porcje, każdą rozdrobnić w naczyniu miksującym - 2 sek., obr. 4, przełożyć do dużej miski
- do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić - 5 sek., obr. 4, przełożyć do miski z jajkami
- do naczynia miksującego włożyć majonez i przyprawy, wlać zalewę z korniszonów, wymieszać - 20 sek., obr. 3, wyłożyć na jajka, posypać rozdrobnionymi orzechami nerkowca i wszystko dobrze wymieszać w misce, ewentualnie doprawić do smaku
Uwaga: sałatka może być także pastą do kanapek, wtedy należy miksować każdy ze składników o 2-3 sekundy dłużej.
|