Roladki z brokułami i serem camembert Drukuj

gotowe

Składniki na ciasto:

  • 25 g masła
  • 20 g drożdży
  • 80 g mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 210 g mąki orkiszowej typ 630 lub pszennej typ 650
  • pół łyżeczki soli
  • 1 żółtko

Składniki na farsz:

  • 130 g brokułów (podzielonych na mniejsze kawałki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g sera camembert
  • 10 g bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Krok 1.
Masło, mleko, cukier i drożdże włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas 1,5 min, obr. 2, temp. 37 st.

Krok 2.
Dodać mąkę, żółtka i sól, wyrobić - czas 2 min, obr. Interwał

Krok 3.
Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość

W tym czasie wykonać farsz:

Krok 4.
Na wirujący nóż wrzucić ząbek czosnku - obr. 6, klika sekund

Krok 5.
Zgarnąć czosnek na dno naczynia miksującego, włożyć brokuły, zmiksować - czas 7 s., obr. 5

Krok 6.
Dodać ser, bułkę tartą, sól i pieprz, wyrobić - czas 15 s., obr. 4

Krok 7.
Ciasto rozwałkować na placek o kształcie prostokąta i grubości około 3-4 mm

Krok 8.
Na cieście równomiernie rozprowadzić farsz

Krok 9.
Ciasto dość ciasno zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego boku

walek

Krok 10.
Otrzymany wałek pokroić na plasterki o grubości 1-1,5 cm

pokrojone

Krok 11.
Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując między nimi odstępy (urosną)

ulozone

Krok 12.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st.C na około 10 min i pozwolić roladkom podrosnąć

Krok 13.
Zwiększyć temperaturę do 175 st.C i piec przez około 25 min (15 minut z termoobiegiem i 10 bez), aż do ładnego zrumienienia się roladek

Uwagi:
1. Roladki można podawać jako paszteciki np. do barszczu albo jako dodatek do
wytrawnego wina lub do piwa.
2. Można również jeść je solo - jako niesłodkie ciasteczka.