Zupa z jarmużu Drukuj
  • 100 cebuli, pokrojonej na ćwiartki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 120-140 g jarmużu, bez grubych nerwów, pokrojonych na kawałki
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w niedużą kostkę
  • 500 g dyni, pokrojonej w niedużą kostkę, obranej (jeśli dynia Hokkaido, to można nie obierać)
  • 20 g oliwy
  • 10 g mączki ryżowej
  • 100 g śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki kostki rosołowej
  • 1500 g wody
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli

zupa-z-jarmuzu-www

 

Krok 1.
Na wirujący nóż wrzucić cebulę i czosnek – obr. 6-7.

Krok 2.
Otworzyć naczynie miksujące, zgarnąć wszystko na dno, dodać olej lub oliwę, dusić – 2 min, obr. 1, temp. Varoma.

Krok 3.
Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, kostkę rosołową, mączkę ryżową, przyprawy, 70 g ziemniaków, rozdrobnić – 10 s., obr. 5.

Krok 4.
Wlać wodę, na Varomie ułożyć resztę ziemniaków i dynię, warzywa można posypać ulubionymi przyprawami, Varomę umieścić na naczyniu miksującym i gotować – 30 min, obr. 2, temp. Varoma.

Krok 5.
Zdjąć przystawkę, założyć miarkę, zmiksować zupę – 30 s, obroty zwiększać stopniowo od 4 do 9.

Krok 6.
Otworzyć naczynie, dodać uparowaną dynię i ziemniaki oraz śmietanę, wymieszać – 10 s, obr. 2, wsteczne.

Wskazówka – zamiast śmietany można użyć jogurtu lub mleka kokosowego.