Zupa-krem z cykorii Drukuj

klos3 cykorie (500 g)
20 g masła
1 średnia cebula
1 por (tylko biała część)
1 łodyga selera naciowego
10 g mączki ryżowej
2 kostki rosołowe drobiowe
sól, pieprz do smaku
100 g śmietany
natka lub szczypiorek do posypania
woda

  • cebulę przekroić na ćwiartki i wrzucić na wirujące noże – obr. 6
  • cebulę zebrać ze ścianek naczynia miksującego, dodać masło i poddusić – 4 min, obr. 2, temp. Varoma
  • łodygę selera, por, cykorię pokroić w plasterki, włożyć do naczynia miksującego i dalej dusić – 7 min, obr. 2, temp. Varoma, na minutę przed końcem duszenia dodać mączkę ryżową
  • dodać kostki rosołowe, wlać 800 g wrzątku, gotować – 15 min, obr. 2, temp. 100 st.
  • dodać śmietanę, zmiksować – 20 sek., obr. 6
  • posypać zieleniną

Uwaga: będziemy mieli pewność, że zupa jest bezglutenowa, jeśli użyjemy śmietany bez żadnych dodatków (zagęstników itp.) oraz kostki rosołowej i mączki ryżowej wykonanych samodzielnie.