800 g małych młodych ziemniaków "w mundurkach" (umytych)
Pasta pomidorowa: 20 g cebuli 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych) 100 g twarogu 1 łyżka majonezu 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 50 g kwaśnej śmietany 12%
Pasta curry: 20 g cebuli 1 ząbek czosnku 200 g twarogu 1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka soku z limonki 50 g kwaśnej śmietany 12% 1/4 łyżeczki soli
Pasta śmietankowa: 20 g cebuli 200 g twarogu 50 g kwaśnej śmietany 12% 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Pasta pomidorowa:
- do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i pomidory, rozdrobnić - 3 sek., obr. 5
- dodać resztę składników pasty, wymieszać - 10 sek., obr. 4, przełożyć do innego naczynia
Pasta curry:
- do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić - 3 sek., obr. 5
- dodać resztę składników pasty, wymieszać - 10 sek., obr. 4, przełożyć do innego naczynia
Pasta śmietankowa:
- do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić - 2 sek., obr. 8
- dodać resztę składników pasty oprócz szczypiorku, wymieszać - 10 sek., obr. 4, przełożyć
- dodać szczypiorek, wymieszać - 5 sek., obr. 3 wsteczne, przełożyć do innego naczynia
Ziemniaczki:
- do naczynia miksującego wlać 800 g wody, włożyć koszyczek z ziemniakami, gotować na parze - 30-35 min, obr. 2, temp. Varoma
- ciepłe ziemniaki podawać z pastami
Uwaga: - jeśli pasty okażą się za gęste to można rozrzedzić je odrobiną wody - ziemniaków można ugotować więcej (na przystawce Varoma)
|