200 g ementalera lub goudy 1 ząbek czosnku 50 g cebuli 700 g wody 1/2 łyżeczki soli 800 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w ćwiartki) 800 g kalafiora (podzielonego na różyczki) 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do dań włoskich 1 łyżeczka przyprawy Vegety 70 g koncentratu pomidorowego 20 g wytrawnego białego wina pieprz cayenne do smaku
- ser żółty pokroić na kawałki, włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić - 15 sek., obr. 6, przełożyć do innego naczynia
- do naczynia miksującego włożyć ząbek czosnku i cebulę, rozdrobnić - 5 sek., obr. 5, przełożyć do innego naczynia
- do naczynia miksującego wlać 500 g wody, dodać sól, włożyć koszyczek z ziemniakami, zamknąć pokrywę, na przystawce Varoma ułożyć kalafior, przystawkę nałożyć na naczynie miksujące, gotować - 25 min, obr. 1. temp. Varoma
- rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.
- w tym czasie na patelni podsmażyć mięso mielone z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawę do dań włoskich, Vegetę, koncentrat pomidorowy, wino, 200 g wody i pieprz cayenne
- ziemniaki i kalafior ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, na wierzchu położyć podsmażone mięso, posypać żółtym serem, zapiec - 10 min, temp. 200 st.
Uwaga: do zapiekanki można użyć innych warzyw, np. kalarepy, dyni lub brukwi.
|