Zapiekanka z kalafiorem Drukuj

200 g ementalera lub goudy
1 ząbek czosnku
50 g cebuli
700 g wody
1/2 łyżeczki soli
800 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w ćwiartki)

800 g kalafiora (podzielonego na różyczki)
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do dań włoskich
1 łyżeczka przyprawy Vegety
70 g koncentratu pomidorowego
20 g wytrawnego białego wina
pieprz cayenne do smaku

  • ser żółty pokroić na kawałki, włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić - 15 sek., obr. 6, przełożyć do innego naczynia
  • do naczynia miksującego włożyć ząbek czosnku i cebulę, rozdrobnić - 5 sek., obr. 5, przełożyć do innego naczynia
  • do naczynia miksującego wlać 500 g wody, dodać sól, włożyć koszyczek z ziemniakami, zamknąć pokrywę, na przystawce Varoma ułożyć kalafior, przystawkę nałożyć na naczynie miksujące, gotować - 25 min, obr. 1. temp. Varoma
  • rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.
  • w tym czasie na patelni podsmażyć mięso mielone z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawę do dań włoskich, Vegetę, koncentrat pomidorowy, wino, 200 g wody i pieprz cayenne
  • ziemniaki i kalafior ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, na wierzchu położyć podsmażone mięso, posypać żółtym serem, zapiec - 10 min, temp. 200 st.

Uwaga: do zapiekanki można użyć innych warzyw, np. kalarepy, dyni lub brukwi.