Placki ziemniaczane (jak naleśniki) Drukuj


Ciasto:

800 g ziemniaków
1 łyżka oleju
200 g mleka
250 g mąki
1 jajko

Farsz:
500 g pieczarek
3 cebule
sól, pieprz
1 łyżka masła
 

  • wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i miksować - 30 sek., obr. 6
  • smażyć na rozgrzanej patelni jak zwykłe naleśniki (okrągłe, duże)
  • cebulę włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić - 5 sek. obr. 5
  • dołożyć pieczarki, przyprawy i masło – rozdrobnić - 3 sek., obr.  4
  • dusić - 10 min., obr. 2, temp. 100 st. (bez miarki na przykrywce)
  • naleśniki smarować farszem i zwijać w rulony