20 listków świeżej bazylii 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 10 g masła 3 łyżki oliwy 800 g dojrzałych pomidorów pokrojonych na połówki 100 g wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 200 g makaronu spaghetti
- do naczynia miksującego włożyć bazylię i pietruszkę, rozdrobnić - 4 sek., obr. 6, przełożyć do innego naczynia
- do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić - 3 sek., obr. 5, kopystką zgarnąć ze ścianek
- dodać oliwę i masło, dusić - 2 min., obr. soft, temp. 100 st.
- dodać pomidory, rozdrobnić - 15 sek.,obr. 8
- dodać wodę, sól i pieprz, gotować - 13 min., obr. 1, temp. 100 st.
- dodać rozdrobnioną bazylię i pietruszkę
- nie zdejmując pokrywy przez jej otwór włożyć spaghetti, pozostawić, pozwalając by podczas gotowania obracający się nóż zawinął makaron do środka, gotować - czas według wskazań na opakowaniu spaghetti, obr. 1, wsteczne, temp. 100 st.
Uwaga - możemy użyć pomidorów z puszki zamiast świeżych, wówczas należy zwiększyć ilość wody do 200 g.
|