Muffinki fasolowo-czekoladowe Drukuj

Ciasto:klos

  • 240 g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej na sitku
  • 4 jajka
  • 25 g oleju
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 60 g cukru trzcinowego (można dać więcej)
  • 30 g gorzkiej czekolady (min. 60%)
  • aromat waniliowy lub migdałowy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g słodkiej śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

fasolowo-czekoladowe-m-www

Ciasto:

Krok 1.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st.C

Krok 2.
Czekoladę połamać na kilka kawałków, włożyć do naczynia miksującego Thermomixa i rozdrobnic - 5 s, obr. 6, przesypać do innego naczynia.

Krok 3.
Fasolę, jajka, olej i aromat włożyć do naczynia miksującego i zmiksować na możliwie gładką masę - 30 s, obr. 6.

Krok 4.
Dodać cukier, kakao, sodę oczyszconą i sól, zmiksować - 30 s, obr. 6.

Krok 5.
Dodać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać kopystką.

Krok 6.
12 foremek muffinkowych wyłożyć papierowymi papilotkami (jeśli foremki są silikonowe, to można to pominąć), napełnić ciastem do połowy wysokości.

Krok 7.
Wstawić foremki do nagrzanego pieca, na 20-25 min.

Polewa:

Krok 1.
Do naczynia miksującego wlać śmietankę, podgrzać - 3 min, obr. 1, temp. 90 st.C.

Krok 2.
Przez otwór w pokrywie wsypać kawałki czekolady, odczekać 2 minuty, rozmieszać do całkowitego roztopienia czekolady - 15 s, obr. 3, naczynie wyjąć z korpusu, odstawić do lekkiego przechłodzenia.

Krok 3.
Polewą udekorować ciepłe muffinki.