Ciasto:
- 35 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 230 g ciepłego mleka
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Owoce:
- 200 g świeżych jagód
- 20 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
Krok 1. Składniki na ciasto w podanej wyżej kolejności włożyć do naczynia miksującego Thermomixa, wyrobić – 2 min, obr. Interwał
Krok 2. Przełożyć do miski lekko posmarowanej olejem, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić objętość
Krok 3. Jagody opłukać, osączyć, przesypać do miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką
Krok 4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Krok 5. Z ciasta formować placuszki, na środek każdego nałożyć jagody, zlepić, ułożyć na blasze stroną zlepioną do dołu, posmarować roztrzepanym jajkiem – pozostawić odstępy, bo bułeczki urosną
Krok 6. Wstawić do zimnego piekarnika na środkowy ruszt, ustawić temp. 200 st., grzanie góra-dół, piec do zrumienienia – 25-30 min
Uwagi: 1. Posmarowane jajkiem bułeczki przed pieczeniem można posypać po wierzchu grubym cukrem (rafinadą) lub kruszonką albo upieczone i wystudzone polukrować 2. Można użyć jagód świeżych lub mrożonych, można także użyć innych owoców (np. porzeczek, wiśni bez pestek, śliwek pokrojonych na kawałki)
|