Jagodzianki Drukuj

upieczone

Ciasto:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 230 g ciepłego mleka

  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Owoce:

  • 200 g świeżych jagód
  • 20 g cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Krok 1.
Składniki na ciasto w podanej wyżej kolejności włożyć do naczynia miksującego Thermomixa, wyrobić – 2 min, obr. Interwał

ciasto

Krok 2.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej olejem, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić objętość

uroslo

Krok 3.
Jagody opłukać, osączyć, przesypać do miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką

jagody

Krok 4.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Krok 5.
Z ciasta formować placuszki, na środek każdego nałożyć jagody, zlepić, ułożyć na blasze stroną zlepioną do dołu, posmarować roztrzepanym jajkiem – pozostawić odstępy, bo bułeczki urosną

placuszek

Krok 6.
Wstawić do zimnego piekarnika na środkowy ruszt, ustawić temp. 200 st., grzanie góra-dół, piec do zrumienienia – 25-30 min

w-piecu

Uwagi:
1. Posmarowane jajkiem bułeczki przed pieczeniem można posypać po wierzchu grubym cukrem (rafinadą) lub kruszonką albo upieczone i wystudzone polukrować
2. Można użyć jagód świeżych lub mrożonych, można także użyć innych owoców (np. porzeczek, wiśni bez pestek, śliwek pokrojonych na kawałki)