40 g masła 100 g miodu 50 g cukru 220 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.
- do naczynia miksującego włożyć masło i miód, podgrzać - 2 min, obr. 1, temp. 37 st.
- dodać cukier, mąkę, 1 jajko, sodę i przyprawę do pierników, wymieszać - 5 sek., obr. 6, następnie wyrobić - 1 min, obr. Interwał
- na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, przy pomocy foremek wyciąć pierniczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem
- piec około 15-20 min
Uwaga: pierniczki można polukrować, ozdobić posypką, płatkami migdałów lub pokruszonymi orzechami. Jeśli chcemy powiesić je na choince, to przed upieczeniem trzeba zrobić w nich dziurki.
|