125 g mleka 30 g drożdży 70 g masła 75 g cukru 500 g mąki pszennej 3 jajka 20 g wódki lub spirytusu 500 g oleju do smażenia 200 g dżemu lub konfitury z róży
- do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże, masło i cukier, podgrzać - 1 min, 37 st., obr. 1
- dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem dżemu, wyrobić - 3 min, obr. - Interwał
- przełożyć do innego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić objętość
- uformować kulki i ponownie odstawić do wyrośnięcia
- w garnku rozgrzać olej
- usmażyć pączki z obu stron na złotobrązowy kolor, wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku
- dżem nałożyć do szprycy, końcówkę szprycy wbijać w ciepłe pączki i nadziewać dżemem lub konfiturą
- pączki można polukrować
|