Marsjanki - bułeczki ze szpinakiem Drukuj
  • 100 g cebuli
  • 40 g masła
  • 120 g mrożonego szpinaku w kulkach
  • 430 g mąki
  • 40 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 g mleka
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli

 bulki-szpinakowe-1

 

Krok 1.
Cebule pokroić na połówki i włożyć do naczynia miksującego Thermomiksa, rozdrobnić - 3 s, obr. 5

Krok 2.
Zgarnąć na dno naczynia, dodać masło i poddusić - 3 min, obr. 1, temp. Varoma

Krok 3.
Dodać szpinak, zmiksować - 15 s, obr. 6

Krok 4.
Dodać mleko, zmiksować - 1 min, obr. 7, temp. 50 st.C

Krok 5.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić - 3 min, obr. Interwał

Krok 6.
Dłońmi maczanymi w oleju formować małe bułeczki (wielkości orzecha włoskiego), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Krok 7.
Wstawić bułki do zimnego pieca, piec około 30 min w temp. 200 st.C

Uwaga: zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej typ 630.