Porcja dla 4 osób
200 ml mleka
30 g drożdży
10 g cukru
500 g mÄ…ki
2 jajka
1 łyżeczka soli
- do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć drożdże, cukier, jajka i mleko, podgrzać – 1,5 min., obr. 5, temp. 50 st.
- doÅ‚ożyć resztÄ™ skÅ‚adników, wyrobić – 3 min., obr. InterwaÅ‚
- wyjąć ciasto z naczynia i rozwałkować na grubość 1 cm, miarką wyciąć krążki
- krążki przykryć Å›ciereczkÄ… i pozostawić w ciepÅ‚ym miejscu do wyroÅ›niÄ™cia – czas 30 min.
- do naczynia wlać 700 ml wody, naÅ‚ożyć miarkÄ™ i zagotować – 5 min., temp. Varoma, obroty poz. 1,5
- w czasie gotowania wody natłuścić oba poziomy Varomy olejem i ułożyć kluski
- zdjąć miarkÄ™, przystawkÄ™ Varoma umieÅ›cić na naczyniu i parować – 8 min., temp. Varoma, obr. poz. 1
|