Wino, dobra kuchnia, relaks
Pesto PDF Drukuj Email

 

pesto

  • pęczek bazylii (tylko liście)
  • garść pestek słonecznika lub dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 45 g oliwy
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • szczypta pieprzu

Tarty parmezan: parmezan pokrojony w kostkę miksujemy – czas zależny jest od grubości jaką chcemy uzyskać, obroty zwiększamy stopniowo od 5 do 7.

Krok 1.
Na wirujący nóż (obr. 7) wrzucić czosnek, zgarnąć na dno naczynia miksującego thermomixa.

Krok 2.
Pozostałe składniki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – 15-30 s, obr. 5 (czas zależny od konsystencji jaką chcemy uzyskać)

Uwagi:
1. Zamiast bazylii można użyć pietruszki, zamiast słonecznika – orzechów włoskich.
2. Parmezan można zastąpić serem Dziugas lub innym podobnym.

 

 

 
All Days217017
Użytkowników: 0
Gości: 31
Zamknij okno

Zaloguj się