- pęczek bazylii (tylko liście)
- garść pestek słonecznika lub dyni
- 2 zÄ…bki czosnku
- 45 g oliwy
- 5 łyżek tartego parmezanu
- szczypta pieprzu
Tarty parmezan: parmezan pokrojony w kostkę miksujemy – czas zależny jest od grubości jaką chcemy uzyskać, obroty zwiększamy stopniowo od 5 do 7.
Krok 1. Na wirujący nóż (obr. 7) wrzucić czosnek, zgarnąć na dno naczynia miksującego thermomixa.
Krok 2. Pozostałe składniki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – 15-30 s, obr. 5 (czas zależny od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
Uwagi: 1. Zamiast bazylii można użyć pietruszki, zamiast słonecznika – orzechów włoskich. 2. Parmezan można zastąpić serem Dziugas lub innym podobnym.
|