Farsz: 500 g odciśniętej kiszonej kapusty (płyn pozostawić) 300 g pieczarek 2 duże cebule pokrojone na ćwiartki 50 g oleju pieprz, sól, gałka muszkatołowa Ciasto: 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 300 g mąki 100 g ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju
- kapustę włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić – 5 sek., obr. 6, dodać płyn z kapusty, gotować – 15 min., temp. 100 st. C, obr. 2. Wyjąć kapustę na sitko, przestudzić i dobrze odcisnąć
- rozdrobnić cebule – 5 sek., obr. 5 i podsmażyć na patelni
- rozdrobnić pieczarki – 4 sek., obr. 4, dołożyć do cebuli i podsmażyć, dodać odciśniętą kapustę, przyprawy i przysmażyć
- wypłukać i wytrzeć naczynie, dodać składniki na ciasto w podanej kolejności, wyrobić – 3 min., obr. – Interwał
- z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać na owalne placuszki, na środek układać trochę farszu i zwijać paszteciki
- paszteciki ułożyć na blasze, posmarować każdy rozmąconym jajkiem i upiec w piekarniku na złoty kolor – około 30 min., temp. 200 st. C
|