Wino, dobra kuchnia, relaks
Kostka rosołowa mięsna PDF Drukuj Email
  • 400 g mięsa wołowego
  • 110 g selera świeżego lub mrożonego
  • 50 g marchwi
  • 40 g cebuli
  • 40 g pietruszki
  • 10 g świeżego lubczyku
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka szałwii
  • 1 łyżka rozmarynu suszonego lub 3 gałązki świeżego
  • 200 g soli gruboziarnistej
  • 50 g wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk

Krok 1.
Pokrojone mięso zemleć wrzucając do naczynia miksującego Thermomixa na wirujący nóż - czas 30 s, obr. 8, wyjąć

Krok 2.
Wszystkie warzywa zmiksować - czas 10 s, obr. 5

Krok 3.
Dodać sól, mięso, wino, przyprawy i gotować - czas 30 min, temp. 100 st. C, obr. 2

Krok 4.
Zmiksować - czas 1 min, obr. 10

Krok 5.
Przelać do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem do wystudzenia i hermetycznego zamknięcia

Uwagi:
1. Otwarty słoiczek przechowywać w lodówce do 3 miesięcy
2. Zamiast mięsa wołowego można użyć drobiowego i białego wina. Czubata łyżeczka otrzymanej pasty odpowiada jednej kostce rosołowej.

 
All Days217183
Użytkowników: 0
Gości: 57
Zamknij okno

Zaloguj się