Ciasto:
- około 500 g mąki pszennej (najlepiej specjalnej do ciast drożdżowych lub pizzy)
- 190 g mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 60 g masła
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 130 g brÄ…zowego cukru trzcinowego
- 25 g mąki pszennej białej
- 1 łyżka cynamonu
- 90 g masła schłodzonego
- 1 garść rodzynków (lub suszonej żurawiny)
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i masło, mieszać i podgrzewać – 2 min, obr. 2, temp. 37 st., następnie dodać mąkę, żółtka i sól, wyrobić ciasto – 3 min, obr. Interwał. Można pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min, ale nie jest to konieczne. Następnie rozwałkować ciasto w kształt prostokąta.
Krok 2. Do naczynia miksującego wsypać brązowy cukier, rozdrobnić – 4 s, obr. 8. Resztę składników na nadzienie (oprócz rodzynków) włożyć do naczynia miksującego i wymieszać – 10-15 s, obr. 4.
Krok 3. Nadzieniem posmarować ciasto, równomiernie rozłożyć rodzynki i zwinąć ciasto dość ciasno, jak roladę.
Krok4. Pokroić roladę nożem na kawałki o szerokości 1-1,5 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5. Piec w temp. 175-180 st. z termoobiegiem na złoty kolor.
Uwaga: można wstawić blachę do zimnego piekarnika, wtedy ciastka będą rosły równomiernie wraz z nagrzewaniem się pieca.
|