Wino, dobra kuchnia, relaks
Cynamonowe roladki PDF Drukuj Email

Ciasto:roladki-cynamonowe-2-m-www

  • okoÅ‚o 500 g mÄ…ki pszennej (najlepiej specjalnej do ciast drożdżowych lub pizzy)
  • 190 g mleka
  • 50 g Å›wieżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 60 g masÅ‚a
  • 2 żółtka
  • 1/4 Å‚yżeczki soli

Nadzienie:

  • 130 g brÄ…zowego cukru trzcinowego
  • 25 g mÄ…ki pszennej biaÅ‚ej
  • 1 Å‚yżka cynamonu
  • 90 g masÅ‚a schÅ‚odzonego
  • 1 garść rodzynków (lub suszonej żurawiny)
  • 1 Å‚yżka sÅ‚odkiej Å›mietanki


Wykonanie:


Krok 1.
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i masło, mieszać i podgrzewać – 2 min, obr. 2, temp. 37 st., następnie dodać mąkę, żółtka i sól, wyrobić ciasto – 3 min, obr. Interwał. Można pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min, ale nie jest to konieczne. Następnie rozwałkować ciasto w kształt prostokąta.

Krok 2.
Do naczynia miksujÄ…cego wsypać brÄ…zowy cukier, rozdrobnić – 4 s, obr. 8. ResztÄ™  skÅ‚adników na nadzienie (oprócz rodzynków) wÅ‚ożyć do naczynia miksujÄ…cego i wymieszać – 10-15 s, obr. 4.

Krok 3.
Nadzieniem posmarować ciasto, równomiernie rozłożyć rodzynki i zwinąć ciasto dość ciasno, jak roladę.

Krok4.
Pokroić roladę nożem na kawałki o szerokości 1-1,5 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 5.
Piec w temp. 175-180 st. z termoobiegiem na złoty kolor.

Uwaga: można wstawić blachę do zimnego piekarnika, wtedy ciastka będą rosły równomiernie wraz z nagrzewaniem się pieca.

 
All Days382018
Użytkowników: 0
Gości: 2
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™