Wino, dobra kuchnia, relaks
Cynamonowe roladki PDF Drukuj Email

Ciasto:roladki-cynamonowe-2-m-www

  • około 500 g mąki pszennej (najlepiej specjalnej do ciast drożdżowych lub pizzy)
  • 190 g mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 130 g brązowego cukru trzcinowego
  • 25 g mąki pszennej białej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 90 g masła schłodzonego
  • 1 garść rodzynków (lub suszonej żurawiny)
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki


Wykonanie:


Krok 1.
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i masło, mieszać i podgrzewać – 2 min, obr. 2, temp. 37 st., następnie dodać mąkę, żółtka i sól, wyrobić ciasto – 3 min, obr. Interwał. Można pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min, ale nie jest to konieczne. Następnie rozwałkować ciasto w kształt prostokąta.

Krok 2.
Do naczynia miksującego wsypać brązowy cukier, rozdrobnić – 4 s, obr. 8. Resztę  składników na nadzienie (oprócz rodzynków) włożyć do naczynia miksującego i wymieszać – 10-15 s, obr. 4.

Krok 3.
Nadzieniem posmarować ciasto, równomiernie rozłożyć rodzynki i zwinąć ciasto dość ciasno, jak roladę.

Krok4.
Pokroić roladę nożem na kawałki o szerokości 1-1,5 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 5.
Piec w temp. 175-180 st. z termoobiegiem na złoty kolor.

Uwaga: można wstawić blachę do zimnego piekarnika, wtedy ciastka będą rosły równomiernie wraz z nagrzewaniem się pieca.

 
All Days217017
Użytkowników: 0
Gości: 22
Zamknij okno

Zaloguj się