- 100 cebuli, pokrojonej na ćwiartki
- 3 duże ząbki czosnku
- 120-140 g jarmużu, bez grubych nerwów, pokrojonych na kawałki
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w niedużą kostkę
- 500 g dyni, pokrojonej w niedużą kostkę, obranej (jeśli dynia Hokkaido, to można nie obierać)
- 20 g oliwy
- 10 g mączki ryżowej
- 100 g śmietany kremówki (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki kostki rosołowej
- 1500 g wody
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli

Krok 1. Na wirujący nóż wrzucić cebulę i czosnek – obr. 6-7.
Krok 2. Otworzyć naczynie miksujące, zgarnąć wszystko na dno, dodać olej lub oliwę, dusić – 2 min, obr. 1, temp. Varoma.
Krok 3. Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, kostkę rosołową, mączkę ryżową, przyprawy, 70 g ziemniaków, rozdrobnić – 10 s., obr. 5.
Krok 4. Wlać wodę, na Varomie ułożyć resztę ziemniaków i dynię, warzywa można posypać ulubionymi przyprawami, Varomę umieścić na naczyniu miksującym i gotować – 30 min, obr. 2, temp. Varoma.
Krok 5. Zdjąć przystawkę, założyć miarkę, zmiksować zupę – 30 s, obroty zwiększać stopniowo od 4 do 9.
Krok 6. Otworzyć naczynie, dodać uparowaną dynię i ziemniaki oraz śmietanę, wymieszać – 10 s, obr. 2, wsteczne.
Wskazówka – zamiast śmietany można użyć jogurtu lub mleka kokosowego.
|