Wino, dobra kuchnia, relaks
Szarlotka z budyniową pianką PDF Drukuj Email

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (zwykłej lub krupczatki)
  • 250 g pokrojonego zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g cukru pudru
  • 5 żółtek

Pianka:  szarlotka-gotowa-www

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu (waniliowego bez cukru)
  • 100 g oleju

  • 2 duże kwaśne jabłka (np. szara reneta) – około 500 g

Krok 1.
Do naczynia miksującego włożyć składniki na ciasto, wyrobić – 2 min, obr. Interwał.

Krok 2.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części – 60% i 40%, owinąć folią spożywczą i zamrozić.

Krok 3.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.

Krok 4.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 5.
Na blachę zetrzeć na tarce o dużych otworach większą z dwu części zamrożonego ciasta.

Krok 6.
Ciasto podpiec – 20 min, temp. 190 st. C. Zaczekać aż całkowicie ostygnie.

1-spod-www

Krok 7.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.

Krok 8.
Jabłka pokroić w grubą kostkę.

3-1-jablka-www

Krok 9.
Rozdrobnić 200 g cukru – 7 s, obr. 8, przesypać do innego naczynia.

Krok 10.
Na nóż założyć motylek, wlać białka, ubić – około 2 min, obr. 4.

Krok 11.
Sprawdzić czy piana jest sztywna, ponownie włączyć obroty 4 i przez otwór w pokrywie wsypać stopniowo rozdrobniony cukier, cukier waniliowy i budyń, a następnie wlać olej.

Krok 12.
12. Piankę wyłożyć na upieczony spód ciasta.

2-pianka-www

Krok 13.
Na piankę wyłożyć jabłka.

3-jablka-www

Krok 14.
13. Na jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałą część zamrożonego ciasta.

4-wierzch-www

Krok 15.
14. Blachę wstawić do gorącego pieca na 30-40 min.

5-upieczona-www

Krok 16.
15. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

 
All Days220261
Użytkowników: 0
Gości: 15
Zamknij okno

Zaloguj się