Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej (zwykłej lub krupczatki)
- 250 g pokrojonego zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka: 
- 5 białek
- 200 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu (waniliowego bez cukru)
- 100 g oleju
- 2 duże kwaśne jabłka (np. szara reneta) – około 500 g
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć składniki na ciasto, wyrobić – 2 min, obr. Interwał.
Krok 2. Ciasto podzielić na dwie nierówne części – 60% i 40%, owinąć folią spożywczą i zamrozić.
Krok 3. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.
Krok 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 5. Na blachę zetrzeć na tarce o dużych otworach większą z dwu części zamrożonego ciasta.
Krok 6. Ciasto podpiec – 20 min, temp. 190 st. C. Zaczekać aż całkowicie ostygnie.

Krok 7. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.
Krok 8. Jabłka pokroić w grubą kostkę.

Krok 9. Rozdrobnić 200 g cukru – 7 s, obr. 8, przesypać do innego naczynia.
Krok 10. Na nóż założyć motylek, wlać białka, ubić – około 2 min, obr. 4.
Krok 11. Sprawdzić czy piana jest sztywna, ponownie włączyć obroty 4 i przez otwór w pokrywie wsypać stopniowo rozdrobniony cukier, cukier waniliowy i budyń, a następnie wlać olej.
Krok 12. 12. Piankę wyłożyć na upieczony spód ciasta.

Krok 13. Na piankę wyłożyć jabłka.

Krok 14. 13. Na jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałą część zamrożonego ciasta.

Krok 15. 14. Blachę wstawić do gorącego pieca na 30-40 min.

Krok 16. 15. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
|