Wino, dobra kuchnia, relaks
Muffinki fasolowo-czekoladowe PDF Drukuj Email

Ciasto:klos

  • 240 g czerwonej fasoli z puszki, odsÄ…czonej i przepÅ‚ukanej na sitku
  • 4 jajka
  • 25 g oleju
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 60 g cukru trzcinowego (można dać wiÄ™cej)
  • 30 g gorzkiej czekolady (min. 60%)
  • aromat waniliowy lub migdaÅ‚owy
  • Å‚yżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g sÅ‚odkiej Å›mietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady, poÅ‚amanej na kawaÅ‚ki

fasolowo-czekoladowe-m-www

Ciasto:

Krok 1.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st.C

Krok 2.
Czekoladę połamać na kilka kawałków, włożyć do naczynia miksującego Thermomixa i rozdrobnic - 5 s, obr. 6, przesypać do innego naczynia.

Krok 3.
Fasolę, jajka, olej i aromat włożyć do naczynia miksującego i zmiksować na możliwie gładką masę - 30 s, obr. 6.

Krok 4.
Dodać cukier, kakao, sodę oczyszconą i sól, zmiksować - 30 s, obr. 6.

Krok 5.
Dodać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać kopystką.

Krok 6.
12 foremek muffinkowych wyłożyć papierowymi papilotkami (jeśli foremki są silikonowe, to można to pominąć), napełnić ciastem do połowy wysokości.

Krok 7.
Wstawić foremki do nagrzanego pieca, na 20-25 min.

Polewa:

Krok 1.
Do naczynia miksującego wlać śmietankę, podgrzać - 3 min, obr. 1, temp. 90 st.C.

Krok 2.
Przez otwór w pokrywie wsypać kawałki czekolady, odczekać 2 minuty, rozmieszać do całkowitego roztopienia czekolady - 15 s, obr. 3, naczynie wyjąć z korpusu, odstawić do lekkiego przechłodzenia.

Krok 3.
Polewą udekorować ciepłe muffinki.

 
All Days392434
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™