- 500 g truskawek bez szypułek
- 500 g rabarbaru (obranego z włókien i końcówek)
- 100-150 g cukru trzcinowego

Krok 1. Rabarbar pokroić na kawałki ok. 2 cm
Krok 2. Truskawki, rabarbar i cukier włożyć do naczynia miksującego Thermomixa, rozdrobnić – 5-10 s, obr. 4 a następnie gotować 15-20 min, obr. 1, temp. 90 st.
Krok 3. Zmiksować wszystkie składniki – 30 s, obr. 8
Krok 4. Gorący mus przelać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia
Uwagi: - mus jest idealnym dodatkiem do naleśników, - jeśli chcemy uzyskać mus bardziej gęsty, to w kroku drugim dodajemy 1 płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej, - ilość cukru można regulować wg uznania
|