
Składniki na ciasto:
- 25 g masła
- 20 g drożdży
- 80 g mleka
- 1/4 łyżeczki cukru
- 210 g mÄ…ki orkiszowej typ 630 lub pszennej typ 650
- pół łyżeczki soli
- 1 żółtko
Składniki na farsz:
- 130 g brokułów (podzielonych na mniejsze kawałki)
- 1 zÄ…bek czosnku
- 125 g sera camembert
- 10 g bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Krok 1. Masło, mleko, cukier i drożdże włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas 1,5 min, obr. 2, temp. 37 st.
Krok 2. Dodać mąkę, żółtka i sól, wyrobić - czas 2 min, obr. Interwał
Krok 3. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość
W tym czasie wykonać farsz:
Krok 4. Na wirujący nóż wrzucić ząbek czosnku - obr. 6, klika sekund
Krok 5. Zgarnąć czosnek na dno naczynia miksującego, włożyć brokuły, zmiksować - czas 7 s., obr. 5
Krok 6. Dodać ser, bułkę tartą, sól i pieprz, wyrobić - czas 15 s., obr. 4
Krok 7. Ciasto rozwałkować na placek o kształcie prostokąta i grubości około 3-4 mm
Krok 8. Na cieście równomiernie rozprowadzić farsz
Krok 9. Ciasto dość ciasno zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego boku

Krok 10. Otrzymany wałek pokroić na plasterki o grubości 1-1,5 cm

Krok 11. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując między nimi odstępy (urosną)

Krok 12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st.C na około 10 min i pozwolić roladkom podrosnąć
Krok 13. Zwiększyć temperaturę do 175 st.C i piec przez około 25 min (15 minut z termoobiegiem i 10 bez), aż do ładnego zrumienienia się roladek
Uwagi: 1. Roladki można podawać jako paszteciki np. do barszczu albo jako dodatek do wytrawnego wina lub do piwa. 2. Można również jeść je solo - jako niesłodkie ciasteczka.
|