Beza: 6 białek 300 g cukru szczypta soli pół łyżeczki octu
Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru

Blaty bezowe:
- rozgrzać piekarnik do 150 st.C
- na papierze do pieczenia narysować trzy jednakowe okręgi o średnicy 20 cm
- cały cukier wsypać do naczynia miksującego i zemleć na puder - 30 s., obr. 9, przesypać do innego naczynia, 2 łyżki odłożyć do kremu
- na nóż założyć motylek, wlać białka do naczynia miksującego, ubijać - 4 min, obr. 4
- ubijać dalej przez kolejne 4 min, obr. 4, w trakcie ubijania dodać sól, ocet i stopniowo dodawać cukier puder
- na szablonie wyrysowanym na papierze do pieczenia zrobić z masy bezowej trzy blaty
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z termoobiegiem przez 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i piec przez kolejną godzinę - blaty można piec równocześnie na kilku rusztach
- blaty całkowicie wystudzić, następnie delikatnie oddzielić je od papieru - można to zrobić pomagając sobie długim ostrym nożem
Krem:
- kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody i wystudzić
- na nóż założyć motylek, do naczynia miksującego wlać śmietanę i ubić ją z dwiema łyżkami cukru pudru - obr. 4 - śmietana ma się ubić na sztywno, ale trzeba uważać, aby nie wytrąciło się masło
- zmniejszyć obroty na 3, dodać kawę i stopniowo dodawać ser
- kremem przełożyć blaty bezowe, wierzch tortu udekorować według uznania
UWAGI: 1. Blaty bezowe można wykonać kilka dni wcześniej 2. Śmietana i ser mascarpone do kremu powinny być schłodzone 3. Blaty należy przełożyć kremem na krótko przed podaniem, aby wilgoć z kremu nie rozmoczyła bezy
|