Wino, dobra kuchnia, relaks
Chleb orkiszowo-gryczany PDF Drukuj Email

350 g orkiszu
150 g kaszy gryczanej (białej, niepalonej)
350 g letniej wody
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
30 g octu winnego
90 g słonecznika (łuskanego)
90 g siemienia lnianego
50 g sezamu
tłuszcz do posmarowania foremki

  • do naczynia miksujÄ…cego wsypać 250 g orkiszu, zemleć - 1 min, obr. 10, przesypać do innego naczynia
  • do naczynia miksujÄ…cego wsypać resztÄ™ orkiszu i grykÄ™, zemleć - 1 min, obr. 10, przesypać do wczeÅ›niej zmielonego orkiszu
  • do naczynia miksujÄ…cego wlać wodÄ™, dodać drożdże i miód, wymieszać - kilka sekund, obr. 3
  • dodać zmielony orkisz i grykÄ™, sól, ocet, sÅ‚onecznik, siemiÄ™ i sezam, wyrobić - 4 min, obr. InterwaÅ‚
  • formÄ™ (keksówkÄ™ o wymiarach okoÅ‚o 30 x 12 x 10 cm) posmarować tÅ‚uszczem, przeÅ‚ożyć do niej ciasto i pozostawić do wyroÅ›niÄ™cia w ciepÅ‚ym miejscu na okoÅ‚o 30 minut
  • w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st. C
  • wstawić formÄ™ z ciastem i piec okoÅ‚o 40 min
  • po upieczeniu pozostawić chleb w formie na okoÅ‚o 15 minut

Chleb ma doskonały smak i przez kilka dni pozostaje świeży.

orkiszowo-gryczany-2

 

 
All Days393506
Użytkowników: 0
Gości: 5
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™