Wino, dobra kuchnia, relaks
Ciasto śliwkowe z polewą bezową PDF Drukuj Email

240 g cukru
4 jajka
1 cukier waniliiowy (8g)
200 g masła (o temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki)
400 g mÄ…ki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-400 g śliwek (bez pestek, pokrojonych na połówki)
bułka tarta do posypania formy (opcjonalnie)

  • do naczynia miksujÄ…cego wsypać cukier, zemleć na puder - 15 s, obr. 10, przeÅ‚ożyć do innego naczynia
  • oddzielić żółtka od biaÅ‚ek, biaÅ‚ka schować do lodówki
  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masÅ‚o, mÄ…kÄ™, proszek do pieczenia, rozdrobnić pomagajÄ…c sobie kopystkÄ… - 40 s, obr. 5
  • ciasto wyjąć z naczynia miksujÄ…cego, podzielić na 4 części, uformować z nich kule, każdÄ… zawinąć w foliÄ™ i na godzinÄ™ wÅ‚ożyć do zamrażarki
  • naczynie miksujÄ…ce umyć i dokÅ‚adnie wysuszyć
  • rozgrzać piekarnik
  • zaÅ‚ożyć motylek, do naczynia miksujÄ…cego wlać biaÅ‚ka, ubić na sztywnÄ… pianÄ™ - okoÅ‚o 4 min, obr. 3,5, po upÅ‚ywie 1,5 min przez otwór w pokrywie stopniowo dodawać pozostaÅ‚y cukier puder
  • blachÄ™ do ciasta (35 x 25 cm) posmarować tÅ‚uszczem i ewentualnie posypać buÅ‚kÄ… tartÄ…
  • ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach równomiernie pokrywajÄ…c blachÄ™, na cieÅ›cie uÅ‚ożyć Å›liwki, na wierzch wyÅ‚ożyć pianÄ™ z biaÅ‚ek
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. okoÅ‚o 30 min

Uwaga: podczas ubijania piany z białek nie zamykamy naczynia miksującego miarką

 
All Days392407
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™