250 g migdałów 4 duże mandarynki - około 0,5 kg 200 g cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mandarynki wyszorować, włożyć do garnka z zimną wodą i ugotować - około 30 min od zagotowania, wystudzić, pokroić razem ze skórką w kostkę (pestki usunąć)
- nastawić piekarnik na 180 st.
- migdały zmiksować - 15 s., obr. 6, przesypać do innego naczynia
- zmiksować cukier - 5 s., obr. 7, przesypać
- założyć motylek, ubić jajka dosypując stopniowo cukier - 3 min, obr. 4
- zdjąć motylek, dodać zmiksowane migdały i proszek do pieczenia, wymieszać - 5 s., obr. 5
- dodać pokrojone mandarynki, wymieszać - 20 s., obr. 5
- ciasto przelać do wysmarowanej tortownicy o średnicy ok. 20 cm
- wstawić do gorącego piekarnika, piec 1,5-2 godziny
Uwaga - jeśli ciasto ma być bezglutenowe, to należy użyć bezglutenowego proszku do pieczenia.

|