Wino, dobra kuchnia, relaks
Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson PDF Drukuj Email

250 g migdałów
4 duże mandarynki - około 0,5 kg
200 g cukru
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • mandarynki wyszorować, włożyć do garnka z zimną wodą i ugotować - około 30 min od zagotowania, wystudzić, pokroić razem ze skórką w kostkę (pestki usunąć)
  • nastawić piekarnik na 180 st.
  • migdały zmiksować - 15 s., obr. 6, przesypać do innego naczynia
  • zmiksować cukier - 5 s., obr. 7, przesypać
  • założyć motylek, ubić jajka dosypując stopniowo cukier - 3 min, obr. 4
  • zdjąć motylek, dodać zmiksowane migdały i proszek do pieczenia, wymieszać - 5 s., obr. 5
  • dodać pokrojone mandarynki, wymieszać - 20 s., obr. 5
  • ciasto przelać do wysmarowanej tortownicy o średnicy ok. 20 cm
  • wstawić do gorącego piekarnika, piec 1,5-2 godziny

Uwaga - jeśli ciasto ma być bezglutenowe, to należy użyć bezglutenowego proszku do pieczenia.

   ciasto-migdalowo-mandarynkowe

 
All Days217183
Użytkowników: 0
Gości: 49
Zamknij okno

Zaloguj się