Ciasto: 80 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę 120 g mąki, plus dodatkowa porcja do posypania blatu 80 g masła, pokrojonego w kostkę 1 żółtko Do smarowania ciasteczek: 1 łyżka wody 1 żółtko
- do naczynia miksującego włożyć ser, mąkę, masło i żółtko, rozdrobnić – 15 s, obr. 4
- ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na ok. 20 minut do zamrażalnika
- rozgrzać piekarnik do temp. 200°C
- rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, foremkami o różnych kształtach wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą
- piec ok. 10-13 minut (200°C).
Uwagi:
- gorgonzolę można zastąpić innym serem z niebieską pleśnią
- jeśli ciasteczka mają być bardziej słoną przekąską, to do składników na ciasto można dodać szczyptę soli
|