Wino, dobra kuchnia, relaks
Ciasteczka z gorgonzolÄ… PDF Drukuj Email

Ciasto:
80 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkÄ™
120 g mÄ…ki, plus dodatkowa porcja do posypania blatu
80 g masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
Do smarowania ciasteczek:
1 łyżka wody
1 żółtko
 

  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć ser, mÄ…kÄ™, masÅ‚o i żółtko, rozdrobnić – 15 s, obr. 4
  • ciasto wyjąć z naczynia miksujÄ…cego, uformować kulÄ™, owinąć foliÄ… spożywczÄ… i wÅ‚ożyć na ok. 20 minut do zamrażalnika
  • rozgrzać piekarnik do temp. 200°C
  • rozwaÅ‚kować ciasto na grubość ok. 5 mm, foremkami o różnych ksztaÅ‚tach wykroić ciasteczka, uÅ‚ożyć na blasze wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodÄ…
  • piec ok. 10-13 minut (200°C).

 

Uwagi:

- gorgonzolę można zastąpić innym serem z niebieską pleśnią

- jeśli ciasteczka mają być bardziej słoną przekąską, to do składników na ciasto można dodać szczyptę soli

 
All Days393488
Użytkowników: 0
Gości: 2
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™