Wino, dobra kuchnia, relaks
Ciasto jagodowe z bezÄ… PDF Drukuj Email

240 g cukru
4 jajka - białka oddzielone od żółtek
1 cukier waniliowy (8 g)
200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
400 g mÄ…ki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800-1000 g jagód

  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć cukier, zemleć na puder - 15 s/obr. 10, przeÅ‚ożyć do innego naczynia
  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć żółtka, 40 g zmielonego cukru, cukier waniliowy, masÅ‚o, mÄ…kÄ™ i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5
  • ciasto wyjąć z naczynia miksujÄ…cego, podzielić na 4 części i uformować z nich kule, każdÄ… kulÄ™ zawinąć w foliÄ™ i schować na godzinÄ™ do zamrażalnika
  • rozgrzać piekarnik do 180°C, prostokÄ…tnÄ… blachÄ™ o wymiarach ok. 35 x 25 cm posmarować tÅ‚uszczem i posypać kaszÄ… mannÄ…
  • ciasto wyjąć z zamrażalnika, każdÄ… kulÄ™ pokroić na 8 części, wkÅ‚adać kolejno do naczynia miksujÄ…cego, rozdrabniać 8 s/obr. 4 i równomiernie wysypywać na blachÄ™ (jeÅ›li zostanÄ… duże nierozdrobnione kawaÅ‚ki, ponownie rozdrobnić 5 s/obr. 4)
  • na cieÅ›cie równomiernie rozÅ‚ożyć jagody, dokÅ‚adnie umyć i osuszyć naczynie miksujÄ…ce
  • zaÅ‚ożyć motylek, w otwór w pokrywie nie wkÅ‚adać miarki, do naczynia miksujÄ…cego wlać biaÅ‚ka, ubijać na sztywnÄ… pianÄ™ ok. 4 min/obr. 3,5, w trakcie ubijania, po upÅ‚ywie 1,5 minuty, stopniowo dodawać, przez otwór w pokrywie, wczeÅ›niej zmielony cukier
  • pianÄ™ równomiernie rozÅ‚ożyć na jagodach
  • ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min, aż piana bÄ™dzie miaÅ‚a zÅ‚oty kolor
  • pozostawić w zamkniÄ™tym piekarniku na ok. 10 minut, podawać przestudzone
 
All Days392468
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™