Wino, dobra kuchnia, relaks
Kurczak duszony z czerwonÄ… paprykÄ… PDF Drukuj Email

40 g oliwy z oliwek
3 zÄ…bki czosnku
150 g cebuli pokrojonej na połówki
300 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
50 g białego wytrawnego wina
1 kg kurczaka (udka, skrzydełka, pierś)
150 g wody
200 g sosu pomidorowego
1 kostka rosołowa drobiowa
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
3 szczypty gałki muszkatołowej

  • na wirujÄ…cy nóż wrzucić czosnek - obr. 6, zgarnąć ze Å›cianek
  • do naczynia miksujÄ…cego wlać oliwÄ™, dusić – 3 min., obr. 1, temp. Varoma
  • dodać cebulÄ™, paprykÄ™ i wino, rozdrobnić – 4 sek., obr. 5, dusić – 10 min., obr. 1, temp. Varoma
  • w czasie duszenia warzyw pokroić na kawaÅ‚ki kurczaka, nastÄ™pnie dodać go do uduszonych warzyw
  • dodać sos pomidorowy, kostkÄ™ rosoÅ‚owÄ…, wodÄ™, przyprawić solÄ… i pieprzem, gotować – 30 min., obr. 1 wsteczne, temp. 100 st.
  • dodać pieczarki i gaÅ‚kÄ™ muszkatoÅ‚owÄ…, gotować dalej - 15 min., obr. 1 wsteczne, temp. 100 st.
  • przeÅ‚ożyć na półmisek, podawać z chlebem

 

 
All Days392269
Użytkowników: 0
Gości: 2
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™