100-150 g boczku wędzonego 1 mała cebula 200 g białej kiełbasy (parzonej) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 kostki rosołowe zakwas na żur (z butelki) ilość wg upodobań 3 łyżki kwaśnej śmietany majeranek, pieprz i sól do smaku
- cebulę wrzucić na wirujący nóż – obr. 6
- do naczynia miksującego dołożyć boczek pokrojony na kawałki i rozdrobnić – 6 sek., obr. 6
- poddusić – 4 min, obr. Soft, temp. Varoma
- do naczynia dołożyć pokrojoną kiełbasę oraz resztę składników, uzupełnić wodą do 2 litrów, gotować – 20 min, obr. 2 wsteczne, temp. 100 st. (kiedy temperatura dojdzie do 100 st. zmniejszyć ją do 90)
Uwaga: można podać z ugotowanymi osobno ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
|