Wino, dobra kuchnia, relaks
Nalewka farmaceutów PDF Drukuj Email

1 kg cytryn
1 kg cukru
1 litr mleka
1 litr spirytusu 96%
 

  • cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz albedo (cienko skrojoną skórkę z jednej cytryny zostawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do słoja szczelnie zamykanego, dodać cukier, zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 dni, aby cytryna puściła sok
  • dodać mleko, spirytus i pozostawioną skórkę z jednej cytryny
  • słój zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na  miesiąc (wstrząsać nim co kilka dni), następnie przefiltrować.

Uwaga: Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtozielonkawy kolor i bardzo delikatny jedwabisty smak.

 

farmaceutow-m

 

 

 

 

 

 

 

 
All Days217017
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj się