przepis Pani Elżbiety Tyczko z Warszawy 30 dkg słoniny pokrojonej na kawałki i lekko zmrożonej 1/2 kg pieczarek 1/2 kg cebuli 30 dkg boczku wędzonego 3-4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe łyżka mielonego suszu grzybowego vegeta, pieprz, sól, chilli - do smaku
- słoninę włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić – 10-15 sek., obr. 6-8, część przełożyć na patelnię i podsmażyć, resztę przełożyć do innego naczynia
- cebulę włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić – około 4 sek., obr. 3-4, dołożyć do patelni
- pieczarki włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić – około 4 sek., obr. 3-4, dołożyć do cebuli razem z jedną kostką rosołową i suszem grzybowym, vegetą, pieprzem i chilli i dalej podsmażać
- w tym czasie w naczyniu miksującym rozdrobnić boczek – 4-5 sek., obr. 8
- dodać rozdrobnioną słoninę, drugą kostkę rosołową, czosnek i wytopić – 15 min, temp. Varoma
- ostrożnie (aby się nie poparzyć) dodać zawartość patelni i zmiksować – 8 sek., obr. 4-5
|