Wino, dobra kuchnia, relaks
Lody czekoladowe PDF Drukuj Email


10 g gorzkiej czekolady (70% kakao), pokrojonej na kawałki
50 g gorzkiego kakao
400 g pełnotłustego mleka
200 g śmietany (min. 30%)
150 g cukru
4 żółtka
szczypta soli

  •   do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć czekoladÄ™, rozdrobnić – 5 sek., obr. 8
  •   dodać pozostaÅ‚e skÅ‚adniki, gotować 8 min, obr. 2, temp. 90 st.
  •   masÄ™ przelać do foremki do zamrażania (aluminiowej, silikonowej) do wysokoÅ›ci maks. 4 cm, przykryć foliÄ… spożywczÄ… i pozostawić do caÅ‚kowitego ostygniÄ™cia, a nastÄ™pnie zamrozić
  • zamrożonÄ… masÄ™ przeÅ‚ożyć na 15 min. do lodówki, a nastÄ™pnie pokroić na kawaÅ‚ki (okoÅ‚o 4 x 4 cm)
  • poÅ‚owÄ™ porcji lodów wÅ‚ożyć do naczynia miksujÄ…cego, rozdrobnić – 15 sek., obr. 9, nastÄ™pnie ubić pomagajÄ…c sobie kopystkÄ… – 30 sek., obr. 6.
  •   gotowe lody przeÅ‚ożyć do miski i tak samo postÄ…pić z drugÄ… poÅ‚owÄ… porcji


Uwaga: podawać w pucharkach bezpośrednio po przygotowaniu. Lody można udekorować wiórkami orzechowymi, czekoladowymi, bitą śmietaną, sosem owocowym lub Advocatem.

 
All Days392367
Użytkowników: 0
Gości: 2
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™