3 cykorie (500 g) 20 g masła 1 średnia cebula 1 por (tylko biała część) 1 łodyga selera naciowego 10 g mączki ryżowej 2 kostki rosołowe drobiowe sól, pieprz do smaku 100 g śmietany natka lub szczypiorek do posypania woda
- cebulę przekroić na ćwiartki i wrzucić na wirujące noże – obr. 6
- cebulę zebrać ze ścianek naczynia miksującego, dodać masło i poddusić – 4 min, obr. 2, temp. Varoma
- łodygę selera, por, cykorię pokroić w plasterki, włożyć do naczynia miksującego i dalej dusić – 7 min, obr. 2, temp. Varoma, na minutę przed końcem duszenia dodać mączkę ryżową
- dodać kostki rosołowe, wlać 800 g wrzątku, gotować – 15 min, obr. 2, temp. 100 st.
- dodać śmietanę, zmiksować – 20 sek., obr. 6
- posypać zieleniną
Uwaga: będziemy mieli pewność, że zupa jest bezglutenowa, jeśli użyjemy śmietany bez żadnych dodatków (zagęstników itp.) oraz kostki rosołowej i mączki ryżowej wykonanych samodzielnie.
|