Wino, dobra kuchnia, relaks
Dżem dyniowo-jabłkowo-pomarańczowy z imbirem PDF Drukuj Email
  • 1 kg dyni
  • 2 pomarańcze
  • 500 g jabłek (reneta, antonówka)
  • sok z 1 cytryny
  • 300 g cukru
  • żelfix 3:1
  • kawałek korzenia imbiru (około 2 cm)

Krok 1.
Dynię wypestkować i pokroić na cząstki, jabłka obrać, wyjąć pestki i pokroić na kawałki, pomarańcze starannie obrać ze skóry i białej warstwy, pokroić w kostkę, imbir obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce

Krok 2.
Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i żelfixu włożyć do naczynia miksującego Thermomixa, dodać pół szklanki wody i zmiksować pomagając sobie kopystką – 1 min, obr. 5, a następnie rozgotować – 20 min, obr. 2,5, temp. 100 st.

Krok 3.
Zmiksować wszystko jeszcze raz – 30 s, obr. 5, dodać sok z cytryny i żelfix, gotować dalej – 20 min, obr. 2,5, temp. 100 st.

Krok 4.
Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia

 
All Days217017
Użytkowników: 0
Gości: 30
Zamknij okno

Zaloguj się