50 g ziarna prosa lub amarantusa
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
200 g mÄ…ki Mix B Schar (ewent. + 20 g)
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
ziarna oleiste
180 ml letniej wody
- Zemleć ziarno - 30 sek., obr. 10
- Dodać resztÄ™ skÅ‚adników w podanej kolejnoÅ›ci, wyrobić - 5 min., obr. InterwaÅ‚
- Pozostawić do wyrośnięcia (objętość musi zwiększyć się prawie dwukrotnie)
- Formować bułki, można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, itp.
- UÅ‚ożyć na blasze wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego pieca, piec ok. 30 min., temp. 200 st., grzanie góra-dóÅ‚ (ewent. termoobieg, temp. 175 st.C, ok. 20 min.)
|