Wino, dobra kuchnia, relaks
Grzane wino PDF Drukuj Email

1 pomarańcza
1 cytryna
200 g wody
750 g czerwonego wytrawnego wina (idealnie nadaje siÄ™ do tego Dornfelder)
100 g rumu (opcjonalnie)
50 g cukru
8 szt. goździków
ćwierć łyżeczki cynamonu

  • pomaraÅ„czÄ™ i cytrynÄ™ obrać, wypestkować i pokroić na ćwiartki, wÅ‚ożyć do naczynia miksujÄ…cego, wlać wodÄ™ i zmiksować - 15 sek., obr. 10
  • dodać wino, rum, goździki, cynamon, podgrzać - 8 min., obr.2, temp. 90 st.
  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć koszyczek, przytrzymujÄ…c go przelać wino do kieliszków lub kubków, podawać gorÄ…ce

Uwaga: można użyć większej ilości przypraw oraz udekorować wino plastrami cytryny lub pomarańczy.
Grzane wino pięknie pachnie i doskonale rozgrzewa w chłodne wieczory.

 
All Days392410
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™