Wino, dobra kuchnia, relaks
Rogale z nadzieniem bakaliowym PDF Drukuj Email

Nadzienie:
2 białka
100 g cukru
200 g
sparzonych obranych migdałów,
100 g
wyłuskanych orzechów laskowych
100 g
wyłuskanych orzechów włoskich 
50 g
wyłuskanych orzechów arachidowych
70 g
miękkiego masła  
50 g rodzynków
50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
50 g kandyzowanych daktyli

Ciasto:
600 g mąki pszennej
250 g
miękkiego masła
3 żółtka
30 g drożdży
150 g
kwaśnej śmietany 12%

  • na noże w naczyniu miksującym założyć motylek, wlać białka, ubić na pianę - 2 min, obr. 3, przełożyć do innego naczynia
  • do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć - 20 sek., obr. 10
  • dodać orzechy, rozdrobnić - 15 sek., obr. 6
  • dodać masło, wymieszać - 5 sek., obr. 6
  • dodać rodzynki, skórkę pomarańczy i daktyle, wymieszać przy pomocy kopystki - 10 sek., obr. 6, wsteczne
  • dodać ubite białka, delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki
  • rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.
  • do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić - 2 min, obr. Interwał
  • ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 2 mm i boku około 20 cm, następnie podzielić na trójkąty
  • na koniec szerszej części każdego trójkąta nałożyć nadzienie, zwinąć rogale
  • ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 30-40 min

Uwaga: ciepłe rogaliki można polukrować i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi

 
All Days217017
Użytkowników: 0
Gości: 26
Zamknij okno

Zaloguj się