30 g suszonych borowików lub podgrzybków 80 g cebuli 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) obranej i pokrojonej na kawałki 20 g masła 1200 g wody + kilka łyżek 1 kostka bulionowa 3-4 gałązki pietruszki 2 łyżki mączki ryżowej sól, pieprz do smaku 200 g ugotowanego makaronu
- do suchego naczynia miksującego włożyć natkę i rozdrobnić - 2 sek., obr. 6, przełożyć
- do naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić - 3 sek., obr. 6, przełożyć
- do naczynia miksującego włożyć cebulę, włoszczyznę i masło, rozdrobnić - 3 sek., obr. 6, następnie poddusić - 4 min., obr. 1, temp. Varoma
- dodać grzyby, wodę, kostkę rosołową, sól, pieprz i gotować - 25 min, obr. 1, temp. 100 st.
- w szklance wymieszać mączkę z kilkoma łyżkami zimnej wody, przelać do naczynia miksującego, dodać natkę i gotować - 4 min, obr. 1, temp. 100 st.
- podawać z ugotowanym wcześniej makaronem lub kluskami
|