200 g suszonej żurawiny
100 g szalotek
20 g oliwy z oliwek
50 g brÄ…zowego cukru
40 g czerwonego octu winnego
po 2 szczypty soli, pieprzu i cynamonu
otarta
skórka z caÅ‚ej pomaraÅ„czy
50 g wody
- żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie - 3-4 godziny
- do naczynia miksującego włożyć szalotki i oliwę, rozdrobnić - 3 sek., obr. 5 i poddusić - 3 min., obr. 1, temp. Varoma
- dodać odcedzonÄ… żurawinÄ™ i resztÄ™ skÅ‚adników, gotować - 25 min., obr. 1, temp. 100 st.
- przelać do wyparzonego sÅ‚oika typu twist, zakrÄ™cić, zostawić dnem do góry aż do wystygniÄ™cia
|