Wino, dobra kuchnia, relaks
Krem jajeczno-morelowy PDF Drukuj Email

 

 

Proporcje na 1 litr likieru: 

500 g moreli
350 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
12 żółtek
250 ml spirytusu 95%
250 ml wódki

  • morele umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki, włożyć do słoja, zasypać 100 g cukru, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie
  • nalew odcedzić przez sito, morele znowu włożyć do słoja, zalać wódką, odstawić na tydzień, przecedzić przez sito mocno wyciskając
  • na nóż założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć żółtka, resztę cukru i cukier waniliowy, ucierać – 10 min., obr. 4, temp. 70 st.
  • na 3 minuty przed końcem ucierania zmniejszyć obroty do 2 i przez otwór w pokrywie wlać oba nalewy
  • gotowy krem przelać do butelek, podawać schłodzony

Uwaga: Pozostałe morele można wykorzystać do herbaty, deserów lub ciast. Z pozostałych białek można upiec kokosanki.

 

 
All Days220291
Użytkowników: 0
Gości: 27
Zamknij okno

Zaloguj się