Wino, dobra kuchnia, relaks
Ciasteczka witrażowe PDF Drukuj Email

150 g zimnego masła
140 g cukru
2 jajka
450 g mÄ…ki
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
około 150 g landrynek owocowych

  • masÅ‚o pokroić na kawaÅ‚ki
  • wszystkie skÅ‚adniki oprócz landrynek wÅ‚ożyć do naczynia miksujÄ…cego, wyrobić - 2 min, obr. InterwaÅ‚
  • ciasto wyjąć z naczynia, zawinąć w foliÄ™ spożywczÄ… i wÅ‚ożyć na 30 min do lodówki
  • naczynie miksujÄ…ce umyć i starannie wysuszyć
  • schÅ‚odzone ciasto partiami rozwaÅ‚kowywać na grubość 0,5 cm delikatnie podsypujÄ…c mÄ…kÄ…, wycinać foremkÄ… dowolne ksztaÅ‚ty (serduszka, kółka), wewnÄ…trz każdego ciasteczka mniejszÄ… foremkÄ… wyciąć dziurkÄ™, ciasteczka uÅ‚ożyć na blasze wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia
  • landrynki podzielić kolorami, miksować każdy kolor osobno - 6 sek., obr. 10 (zobacz - Uwaga)
  • landrynkowym proszkiem napeÅ‚niać dziurki w ciastkach uważajÄ…c, żeby nie zostawaÅ‚y puste przestrzenie
  • wstawić blachÄ™ do gorÄ…cego piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia - okoÅ‚o 15 min w temp. 200 st.
  • po upieczeniu blachÄ™ wyjąć z pieca i pozostawić do caÅ‚kowitego wystygniÄ™cia

W wysokiej temperaturze landrynkowy proszek topi siÄ™ a po wystudzeniu tworzy przezroczystÄ… "szybkÄ™".

Uwaga: proszek z landrynek jest bardzo higroskopijny. Miksować po kilka landrynek i od razu napełniać ciasteczka zanim proszek ulegnie zbryleniu.

 

witrazowe-m

 

 
All Days393529
Użytkowników: 0
Gości: 2
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™